PARANTAVA PERINNE

Olen runonlaulaja ja perinnekouluttaja. Työni avainteemat ovat PARANTAVA PERINNE ja MYYTTIEN MAHTI. Niistä ammennan kaiken mikä elämässä on olennaista ja vaalimisen arvoista.

Lähellä sydäntäni on runolaulu-, loitsu- ja myyttiperinteen sekä pohjoisen kansanperinteen tutkimus, vaaliminen ja elävöittäminen. Työssäni tuon esivanhempien elämäntavan, viisauden ja taiteen nykyhetkeen ja välitän niiden muodostaman eheyttävän maailmankuvan niin asiakkailleni  kuin tuleville sukupolville.

Toteutan tehtävääni nostamalla esiin paikalliset kansanrunot, -laulut ja -tarinat sekä historiallisesti merkittävät paikat, tapahtumat ja henkilöt. Työssäni päivitän nämä perinneaarteet ja palautan ne paikoille, joilta ne on kerätty, sekä ihmisille, jotka näillä paikoilla asuvat tai ovat asuneet.

Seuraavassa kuvailen, miten välitän perinteen voimaa ja esivanhempien viisautta työssäni. Kerron myös, miten voin sinua elämän iloissa ja suruissa opastaa. Toivon kaikille palvelujani käyttäjille kokemusta siitä, että elämä kantaa – sekä ikiaikaista iloa.

Teen työtä perinteen, musiikin ja hyvinvoinnin parissa useassa ”ammatissa”. Koen olevani HALTIOITTAJA, SILLANRAKENTAJA, SATEENTEKIJÄ JA KANSSAKULKIJA.

HALTIOITTAJA – LUMOUDU JA HALTIOIDU LOITSIEN JA RUNOJA LAULAMALLA

LOITSULAULU – MAAGISET SANAKAAVAT

Loitsut, sanat ja luvut välittävät muinaista maailmankuvaa. Loitsuissa on väkeä ja sanoissa mahtia. Sanojen väekkyys nostaa loitsijan luontoa. Loitsuilla luodaan yhteys sään haltioihin, kipujen keittäjiin ja esivanhempiin. Loitsut ovat kansanrunouden vanhinta kerrostumaa, ja arvellaan, että jo kivikaudella loitsittiin; kenties maailman, karhun ja tulen synnystä. Loitsuilla oltiin yhteydessä metsän ja veden haltioihin, ja näin turvattiin hyvä kalastus- ja metsästysonni. 

Kaskenpolton ja maanviljelyn myötä sanamagia lisääntyi. Loitsuilla alettiin suojata karjaa, toivoa runsasta satoa, hyvää puolisoa ja lapsionnea. Loitsujen ympärille kehittyi taikoja, sanakaavoja ja parannusriittejä. Taikakeinojen ja -kalujen käyttö oli maaseudulla arkipäiväistä. Loitsujen sisältöä siirtyi myös runolauluun. Ja yhä edelleen saduissa, tarinoissa ja loruissa kuuluu kaikuja loitsujen kulta-ajasta. Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku!

Haltioittajana opastan asiakkaitani löytämään väkensä ja luontonsa sekä loihtimaan uusia lukuja elämäänsä.

RUNOLAULU – HILJAINEN HALTIOITUMINEN

Runolaulu on itämerensuomalaisten arkaainen ja maaginen kieli – laulun, myyttien, sanojen liitto. Arvellaan, että kalevalamittainen laulutapa on syntynyt rautakaudella, jo ennen ajanlaskun alkua. Muinaisrunoissa kuuluu kaikuja shamanismista, loitsuista ja esivanhempien myyttisestä maailmankuvasta.

Pääosin 1800-luvulla kerätyt kansanrunot kuvaavat maailman ja sen ilmiöiden syntyä, sekä hyvän ja vakaan elämän edellytyksiä. Runolaulussa välitämme ikiaikaisen viisauden sukupolvelta toiselle.

Olen laulanut ja opettanut runolaulua 35 vuotta, ja huomannut, miten hienosti runolaulussa vanha perinne ja viisaus siirtyy ihmiseltä ja sukupolvelta toiselle. Riittää, kun isossakin joukossa on yksi esilaulaja. Muut vain toistavat kuulemansa runosäkeet.  Näin runolaulun taito ja lumo tarttuvat kuin huomaamatta; vokaaleilla leikitellen, sointuja sommitellen, omaa ääntä kuunnellen ja alkuvoimasta ammentaen.

Haltioittajana välitän runolaulun lumoa. Ohjauksessani opit luomaan yhteyden äänesi ja laulusi juuriin sekä ilmaisemaan ominta ja syvintä itseäsi – omalla ainutlaatuisella äänelläsi ja tavallasi.

LAULUOPETUS – SOIVA JA RESONOIVA IHMINEN

Laulu, ääni ja puhe saavat ihmiskehon värähtelemään. Ihminen soi ja resonoi. Olemme instrumentteja, jotka tuottavat kiehtovia ääniä ja sävelmiä. Äänemme tavoittaa taivaan ja maan, ja limittää aistit. Ääni väreilee, kiirii, vinkuu, murtuu, suhisee, kähisee, aaltoilee ja kohisee.

Autan sinua tuntemaan äänesi ja rytmisi sekä valitsemaan sinulle sopivat harjoitukset ja laulut. Ohjaan löytämään luontaisen tapasi käyttää ääntäsi ja ilmaisemaan sen ainutlaatuisia sävyjä, värejä ja vivahteita. Tuen sinua kaikin keinoin, että opit nauttimaan saamastasi laulun lahjasta. Rohkaisen sinua laulamaan sydämesi kyllyydestä, haltioitumaan, sukeltamaan suvantoihin ja laulun vuolaaseen virtaan.

Haltioittajana lähden kanssasi soivalle tutkimusmatkalle avoimin mielin ja ilman käsitystä, miltä äänen ja laulun pitäisi kuulostaa. Luotan äänesi ilmaisuvoimaan, ja jaan riemun, jonka oman äänesi voiman löytäminen sinussa synnyttää.

SILLANRAKENTAJA – ELVYTÄ, ELÄVÖITÄ JA ELÄ PERINTEET

SILTA ESIVANHEMPIEN ELÄMÄNTAPAAN

On hienoa ohjata asiakkaitani erämaisiin metsiin, kaikukallioille ja virtaavien vesien äärelle. Ja laulaa yhdessä puille, linnuille ja kiville. Tai tehdä yhdessä hoitavia vastoja eri puulajeista ja saunoa erämaajärven rannalla. Ja kokea, millaisia parannustaikoja, rohtoja ja loitsuja saunassa on perinteisesti käytetty.

Autan myös elävöittämään kekrin, juhannuksen ja muut vuotuisjuhlat sekä elvyttämään esivanhempien elämäntavan, perinnön ja viisauden. 

KOTISEUDUN PERINNEAARTEIDEN PÄIVITYS

Kotiseututyö ja paikallisperinne on sydäntäni lähellä. Puhkun intoa etsiessäni asiakkaitteni kotiseudulta kerättyä muinaisrunoutta ja muita tarina-, runo- ja lauluaarteita. On mieltä ylentävää nostaa kylänväen kanssa heidän kotiseutunsa perinteinen elämäntapa, historia, kansantaide ja kulttuurikohteet esille.

Koulutuksissani autan kyläyhteisöjä päivittämään perinneaarteensa muotoon, joka suuren yleisön on helppo ottaa vastaan. Paikallinen perinne voi saada kantavat siivet vaikkapa laulujen, valokuvien, teatterin tai tarinankerronnan avulla.

SATEENTEKIJÄ – LOPETA KUIVA KAUSI JA SYNNYTÄ SADE

TARINA SATEENTEKIJÄSTÄ

Psykoanalyytikko C.G.Jungilla oli tapana luennoillaan kertoa tarinaa taolaisesta sateentekijästä. Tarinan opetus, ja monet muutkin Jungin ajatukset elämästä ja tiedostamattomasta ovat muodostuneet tärkeiksi ohjenuoriksi elämässäni ja työssäni.

Tarina vie meidät kiinalaiseen kylään, jossa ei ollut kuukausiin satanut tippaakaan ja tilanne vain huononi. Lopulta kyläläiset sanoivat: ”Haemme sateentekijän.” Ja niin toisesta maakunnasta saapui vanha mies, joka toivoi pientä taloa majapaikakseen. Sinne hän sulkeutui kolmeksi päiväksi. Neljäntenä päivänä pilvet kerääntyivät taivaalle, ja alkoi sataa. Kyläläiset riensivät miehen luo, ja kysyivät, miten hän sai sateen tehtyä. Mies kertoi, että kylä oli ollut poissa tasapainosta, ja kesti aikansa kokea ja käsitellä sisäisesti tuo epävakaus, ja palata Taon yhteyteen – ja sitten luonnollisesti alkoi sataa.

Tuon sateentekijän lailla pyrin itsekin toimimaan, ja palauttamaan tasapainon tilanteisiin, jotka rasittavat yksipuolisuudellaan yksilöä tai ryhmää. Toivon osaavani muuttaa käytöstäni ja asennettani aina, kun kohtaan asioita, tilanteita ja henkilöitä, jotka häiritsevät käsitystä itsestäni tai totuttuja tapojani toimia.

MUUTA ITSESI, MUUTA MAAILMA

Taolaisen sateentekijän tavoin autan havainnoimaan ulkoiset myllerrykset, kokemaan ne sisäisesti, suhtautumaan niihin hyväksyvästi ja luottamaan siihen, ja että tämän myötä on mahdollista palata tasapainon tilaan.  Sateentekijänä tuen yksilöitä ja yhteisöjä, jotka ovat ajautuneet jähmettyneisiin tilanteisiin. Saatan heidän sisäisen ja ulkoisen kokemusmaailmansa yhteen ja lisään ymmärrystä ja vuorovaikutusta näiden maailmojen välillä. Autan tutkimaan kumpaakin kokemisen tapaa ja etsimään kosketuspintaa niiden välillä.

Luennoillani ja kursseillani saat vinkkejä, ohjeita ja harjoituksia käyttää ympäristöä itsetuntemuksen lähteenä. Opit tarttumaan jähmettyneisiin ja yksipuolisiin tilanteisiin, ottamaan vastuun niihin sisältyvistä tunteista ja ajatuksista, ja muuntamaan ne toiminnaksi. Näin maailma muuttaa sinua ja sinä maailmaa.

KANSSAKULKIJA – LÖYDÄ ELÄMÄSI MERKITYS, SUUNTA JA TEHTÄVÄ

ELÄMÄN MYYTTINEN KOODI

Synnymme tähän maailmaan ainutlaatuisen luonteen, kehon ja ominaisuuksien kanssa. Oma myyttimme on sukumme, kulttuurimme ja historiamme meihin tallentama ainutlaatuinen muisti- ja kokemusjälki. Sitä voisi kutsua elämämme koodiksi, jonka voimme oppia purkamaan ja avata koko potentiaalimme. Omaa myyttiä voi verrata myös puun siemeneen. Jo tuo pieni aihio kantaa tiedon siitä,  millaiseksi puu kasvaa. Runollisesti voi sanoa, että elämämme on tähtiin kirjoitettu.

Pinttyneet uskomukset, ohjelmoitu elämä ja ahdas minäkuva estävät meitä seuraamasta myyttiämme ja tulemasta sellaisiksi, kuin voisimme parhaimmillamme olla. Yksipuolinen ja joustamaton asenne syö voimavarojamme sekä estää käyttämästä synnyinlahjana saamiamme kykyjä ja mahdollisuuksia.

Onneksi myyttimme on johdonmukainen ja vakaa. Sen potentiaali ei tyhjene, eikä viesti vanhene. Myyttimme etsii koko ajan toteutustaan sekä reittejä päästä kaikessa loistossaan ja voimassaan esiin.

OMAN MYYTIN MATKASSA

Jäljitän henkilökohtaisia myyttejä monin tavoin; etenkin tutkimalla tilanteita, jotka tapahtuvat meille ilman, että niihin pyrimme. Nämä tilanteet voivat olla lapsuuden kokemuksia, havahduttavia unia tai yllättäviä tapaamisia. Saatamme kokea myytin myös kuin joku ohjaisi meitä, ja asiat sujuisivat omalla painollaan. Oma myyttinen polku löytyykin parhaiten, kun on avoin kaikelle, mikä on jo tapahtumassa, ja antaa sen avautua itsestään ja näyttää suuntaa eteenpäin.

Viisi vuotta sitten näin unen, joka viitoitti koko elämääni. Unessa asun kerrostalon kellarikerrroksessa. Tila on ahdas, valoton ja täynnä tavaraa. Makaan apaattisena sohvalla. Ovesta astuu nainen. Hän ilmoittaa, että olen luvannut terapiasession. ”En jaksa auttaa”, sanon. Nainen ei anna periksi. Lopulta kysyn äreästi: ”Mikä on ongelma?” Hän vastaa sointuisalla äänellä ja alan itsekin puhua melodisesti. Naisen puhe muuttuu lauluksi. Kuulen toistuvan sanat ”I call you” ja näen, miten hän alkaa leijua. Lopulta nainen seisoo parvekkeella. Tila on kaunis, kaikuva ja avara katedraali.

Viimeistään tuon unen jälkeen oli selvää, että tehtäväni on auttaa ihmisiä löytämään oma äänensä, sen pyhyys, mahdollisuudet ja kyky muuttaa asenne koko elämään.

Kanssakulkijana opastan asiakkaitani löytämään oman myyttisen ja ainutlaatuisen sydämen polkunsa. Tälle polulle saattelen heidät unien, muistojen ja elämän käännekohtien avulla. Uskon siihen, että jokainen voi saada kaiken potentiaalinsa käyttöön ja tulla omaksi itsekseen – sellaiseksi, kuin on tarkoitettu.

Toivon, että saan olla apuna, tukena ja turvana, kun tarvitset ohjausta oman myyttisi löytämisessä, ymmärtämisessä ja seuraamisessa.