RUNOLAULUN SHAMANISTISET JUURET

9.-11. huhtikuuta 2021
Puukarin Pysäkki, Valtimo

RUNOLAULU – perusteet & harjoittelu
SHAMANISMI – perusteet & rumpumatka

OHJAAJINA EERO PELTONEN JA HELENA KARHU

Noita laulan, joita taian,

Ennen kuultuja kujerran,

Ennen saatuja sanoja,

Opituita ongelmoita,

Taaton saamia sanoja,

Vanhemman varustamia.

KANTELETAR

Tapaamme tunnelmallisen Puukarin Pysäkin pirtissä Ylä-Karjalan jylhissä vaaramaisemissa. Siellä kohtaamme esivanhempiemme viisauden ja ikiaikaiset juuremme. Olet lämpimästi tervetullut mukaan jatkamaan tätä perinteen vahvaa ketjua.

Kurssilla opimme, mitä runolaulu on ja miten se liittyy shamanistiseen perinteeseen.

Runolauluun tutustumisen aloitamme aivan alusta, joten kurssilla et tarvitse mitään erityistaitoja tai -tietoja laulamisesta, kansanrunoudesta tai shamanismista. Riittää, kun sinulla on mukana avoin, utelias mieli ja sydän sekä oma ainutlaatuinen äänesi.

Runolaulu on arkaainen, maaginen kieli – laulun, myyttien, syntyjen ja sanojen liitto. Kalevalaisen runomitan arvellaan syntyneen jo ennen ajanlaskun alkua. Runosäkeessä on useimmiten kahdeksan tavua: Tie-tä-jä i-än i-kui-nen.

Runolaulu on monien itämerensuomalaisten kansojen perinnettä ja säilynyt muun muassa karjalaisten, suomalaisten, virolaisten ja inkeriläisten keskuudessa. Kaikki kansa on aikanaan laulanut myyttisiä runoja ja kertovia sankarirunoja. Kansanrunoissa ilmaistiin elämän jatkumisen ja tasapainon säilymisen kannalta elintärkeät asiat. Niissä kerrottiin, miten maailma ja sen ilmiöt ovat saaneet syntynsä.

Tutkijoiden keräämissä Suomen kansan vanhoissa runoissa kuuluu kaikuja aikojen alusta; maagisesta ajattelusta, shamanistisesta maailmankuvasta ja loitsutraditiosta.

Runolaulun shamanistiset juuret -kurssilla tutustumme aluksi runolaulun, shamanismin ja sanamagian olemukseen ja luonteeseen. Nousemme sävelten ja sanojen siivittäminä kokkolinnun lailla korkeuksiin. Luomme yhdessä runolaulun lumon ja rummun sykkeen piirtämän taikavoimapiirin.

Runolaulajiksi harjaannumme kuin huomaamatta; vokaaleilla kevyesti leikitellen, sointuisia sanoja yhteen sommitellen, alkuääniä etsien, yhdessä äännellen ja rummutellen.

Teemme yhteistä matkaa musiikin haltioittavaan voimakenttään – ajattomaan aikaan ja ikiaikaiseen tilaan.

Perehdymme myös kansanrunojen kätkemään myyttiseen ja shamanistiseen tietoon ja ajatteluun. Seuraamme Lemminkäisen äidin muodonmuutosta ja Väinämöisen retkiä. Kalevalassa Väinämöinen laatii laululla venettä, mutta häneltä puuttuu osa veneen syntyyn tarvittavista sanoista. Niitä hän etsii kaikkialta, jopa Manan mailta:

Veistäessäni venoista, uutta purtta puuhatessa uuvuin kolmea sanoa… Kun en noita saanutkana, mailta, ilmoilta tavannut, piti tulla Tuonelahan, lähteä Manan majoille…

Runolaulun shamanistiset juuret kurssilla opimme yhdessä, perinteisesti, vuorolauluja laulaen ja toistaen. Juuri kuten esivanhempamme aikanaan. He ovat tukenamme, kun nostatamme laulaen ja rummuttaen omaa ja yhteistä väkeämme, etsimme puuttuvia voimasanoja ja shamanistisia juuriamme. Asetumme esi-isiemme ja -äitiemme takomaan ikivanhaan runolaulajien ja tietäjien ketjuun.

Ohjaajat:

EERO PELTONEN

Eero on runolaulaja, perinnekouluttaja, pohjoisen ja itämerensuomalaisen runolaulu- ja parannusperinnön soihdunkantaja. Hän opettaa runo- ja kurkkulaulua, tarinankerrontaa, äänenkäyttöä ja esiintymistä. Eero poistaa huumorin ja palavan intonsa avulla kynnykset lauluharrastuksen aloittamiseen. Hän johdattaa juurille käyttämällä voimakeinoja – laulun, tarinan ja sanan mahtia.

Eeron erikoisosaamista ovat runolaulu, kurkkulaulu, kehto- ja kansanlaulut sekä yhteislaulatus. Myös pohjoinen shamanistinen perinne, mytologia, arkeologia ja kansanparannus ovat Eerolle tuttuja ja rakkaita tutkimuksen kohteita.

Vuosina 2010-2012 Eero johti kehittämäänsä kansanperinteen linjaa Päivölän opistossa Valkeakoskella. Koulutus oli maassamme ainoa laatuaan. Opetus kattoi itämerensuomalaisen tradition koko kirjon arkeologiasta etymologiaan, kansanrunoudesta kansanlääkintään ja käden taidoista vuotuisjuhlien järjestämiseen. Lisätietoa Eerosta https://eeropeltonen.fi

HELENA KARHU

Helena Karhu on vuonna 1978 syntynyt, YTM (yhteiskuntamaantiede, Itä-Suomen yliopisto), Hum. Kand. (kulttuurientutkimus). Helenan elämäntyö liittyy kansantietämyksen ja -kulttuurin kehittämiseen perustamassaan Karhun Talossa. Helena on väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistossa, tutkien edelleen shamanistista kokemusta ja seremoniallisuutta nykypäivänä Pohjoismaissa. Helena toimii myös mindfulness-meditaatio-ohjaajana ja Reiki Masterina. Helena on 8-vuotiaiden kaksosten äiti.

Helena palasi vuonna 2018 takaisin Joensuuhun yli 13 Kööpenhaminan vuoden jälkeen, ja hän on asunut myös Grönlannissa ja Alaskassa. Pohjolan esivanhempien ja luonnon henki kutsuu häntä kertomaan lisää pohjoisen luonnosta, alkuperäisestä luonnonhenkisestä traditiosta, sekä yhdistämään arkaaiset metodit ja nykykulttuurin mahdollisuudet. Lisätietoa Helenasta https://www.karhuntalo.com/karhu

KURSSIPAIKKA:

Majatalo Puukarin Pysäkki, Kajaanintie 844, Valtimo, www.puukarinpysakki.com

Ajomatka Joensuusta on noin puolitoista tuntia.

Pääsemme tällä kurssilla nauttimaan ihastuttavan yläkarjalaisen majatalon lämmöstä ja vieraanvaraisuudesta. Majatalon arvomaailma pohjautuu luonnon kunnioitukselle, jonka vuoksi majapaikan toiminnassa on ajateltu mahdollisimman ekologisesti ja toiminta perustuu kestävälle matkailulle. Majatalo on kuuluisa erityisesti karjalaisesta ruokaperinteestään ja sillä on ”Karelia a la Carte”-tunnus.

Keittiön sydän on puulämmitteinen uuni, ja raaka-aineet tulevat suoraan lähiseudun tuottajilta. Kurssi on alkoholiton ja päihteetön.

ILMOITTAUTUMINEN:

Osallistumismaksu on 200 EUR sis. kurssin sisältö ja 24 % ALV. Majoitus täysihoidolla sis. majoitus jaetussa huoneessa täysihoidolla on tämän lisäksi 175 EUR sis. ALV. Lisämaksu 1-hengen huoneesta on 20 EUR /yö eli 40 EUR kurssin ajalta.

Kurssimaksu ei sisällä matkoja Puukarin pysäkille eikä matkavakuutusta.

Luethan Karhun Talon varaus- ja peruutusehdot sekä vastuuvapautus-säännöt: https://www.karhuntalo.com/ehdot

Ilmoittautuminen kurssille tapahtuu spostilla osoitteeseen info@karhuntalo.com

Mikäli tulet kauempaa, voit halutessasi varata majataloon majoituksen lisävuorokausille. Ota yhteyttä suoraan majataloon lisä-vuorokausien ja hintatietojen suhteen: majatalo@puukarinpysakki.com tai 0503443824 / Anni.

KURSSIOHJELMA

Perjantai

17.00 Saapuminen kurssille

18.00 Kurssin aloitus. Tutustuminen. Kurssiohjelman esittely. Illallinen

Lauantai

08.00 Aamiainen

09.00 Perustietoa runolaulusta ja shamanismista

12.00 Lounastauko

14.00 Runolaulun harjoittelua

17.00 Rumpumatka

18.00 Illallinen

19.00 Sauna

Sunnuntai

08.00 Aamiainen

09.00 Runolaulun shamanistiset juuret

12.00 Lounastauko

14.00 Palautekeskustelu. Runolaulujen kertaus. Rumpupiiri

16.00 Kurssi päätty