RUNOLAULUN LUMO – taivalla tietäjien tietä

Runolaulu on arkaainen, maaginen kieli – laulun, myyttien ja sanojen liitto. Kalevalamitan uskotaan syntyneen jo ennen ajanlaskun alkua. Runolaulu on itämerensuomalaisten kansojen perinnettä ja säilynyt muun muassa karjalaisten, suomalaisten, virolaisten ja inkerikkojen keskuudessa.

Kaikki kansa on aikanaan laulanut myyttisiä runoja ja kertovia sankarirunoja. Kansanrunoissa ilmaistiin elämän jatkumisen ja tasapainon säilymisen kannalta tärkeät asiat. Niissä kerrottiin, miten maailma ja sen ilmiöt ovat syntyneet. Pääosin 1800-luvulla kerätyissä muinaisrunoissa kuuluu kaikuja muinaisesta maailmankuvasta ja elämäntavasta, loitsuperinteestä sekä myyttisestä ja animistisesta ajattelusta.

Runolaulun lumo -kurssilla tutustumme aluksi runolaulun olemukseen ja hiljaiseen haltioitumiseen. Sävelten ja sanojen voimasta seisomme runojaloilla kuin suuri tammi ja nousemme kokkolinnun lailla korkeuksiin. Matkaamme ajattomaan aikaan ja ikiaikaisen olemisen ja kokemisen tilaan. Yhdessä luomme runolaulun taikavoimapiirin.

Runolaulajiksi harjaannumme kuin huomaamatta; vokaaleilla leikitellen, sointuisia sanoja yhteen sommitellen ja alkuääniä etsien. Koemme runolaulun lumon toistamalla yhdessä esilaulajan laulamat säkeet. Etsimme puuttuvia sanoja, sointuvia säveliä, alkuvoimaa ja perinteen lähteitä. Liitymme esi-isiemme ja -äitiemme taidolla takomaan, vahvaan ja katkeamattomaan tietäjien ja runonlaulajien ketjuun.

Runolaulun lumo on johdatus runolaulun maailmaan. Kurssilla et tarvitse mitään erityistaitoja tai -tietoja laulamisesta, kansanrunoudesta tai perinteistä. Avoin, utelias mieli ja sydän riittää mainiosti.